Friday, November 20, 2009

ROYALTI: Pahang Dah Nak Join Kelantan

Saya amat gembira hari ini.

Selepas Tok Guru Nik Aziz membangkitkan sense of natural justice - dalam isu royalti minyak - ADUN BN Pahang telah menyambutnya.

ADUN Padang Tengku dari BN, Datuk Abdul Rahman Mohamad meminta Kerajaan Pahang menuntut royalti minyak kerana hasil minyak yang digali di perairan Terengganu mungkin dari kawasan negeri Pahang - menunjukkan jiwa menuntut keadilan itu ada di mana-mana.

Hari ini ia tersembunyi, lama kelamaan, ia tidak tertahan lagi.

Sinar Harian selanjutnya melaporkan;

Abdul Rahman ketika membahaskan Bajet Kerajaan Negeri Pahang 2010 berkata, satu syarikat konsultan perlu dilantik bagi mengkaji perkara itu dalam usaha meningkatkan pendapatan baru Kerajaan Negeri yang sudah 12 tahun mengalami bajet defisit.

“Terengganu diberi royalti minyak, Kelantan juga diberi peruntukan ihsan, kenapa Pahang tidak diberi, Pahang juga berhak,” katanya pada Persidangan Ketiga Penggal Kedua Dewan Undangan Negeri Pahang ke-12 di sini, semalam.

Abdul Rahman berkata, kebanyakan pelantar cari gali minyak di Terengganu bersempadan dengan Pahang dan tidak mustahil minyak yang digali itu disedut dari kawasan perairan Pahang.


Jika nasihat saya ditanya, cuba lihat kemungkinan fenomena 'horizontal drilling' antara Pahang dan Terengganu. Undang-undang antarabangsa menetapkan pembahagian 50:50 kiranya fenomena itu benar berlaku. Peluang Pahang mendapatkan sama nikmat khazanah minyak masih terbuka.

Royalti - itu yang dituntut oleh ADUN BN sendiri. Wang ehsan tak main. Itu hanya silap mata UMNO.

Kalau Pahang yang belum tentu ada atau tidak minyaknya pun nakkan royalti dan bukan wang ehsan, bayangkan apa perasaan rakyat Kelantan yang memang berhak dan terhak.

Jika balak, hasil terbesarnya untuk negeri dan hanya sedikit ses dan cukai untuk Persekutuan. Begitu juga emas dan hasil logam yang lain. Kenapa pula minyak, Kerajaan Persekutuan dapat hasilnya sedangkan setiap titik minyak dan gas adalah berada di bumi Negeri? Persekutuanlah yang patut menerima ehsan Negeri dan bukannya Negeri tertakluk kepada ehsan Persekutuan.

Syabas Pahang! Nampaknya Petronas kena lebih telus dan terbuka tentang telaga-telaga pengeluarannya di seluruh negara. Penyata pengeluaran harus dibentangkan sama di Parlimen.

3 comments:

Keylee Daud said...

habis satu malaya mahu ihsan..hahha..yang bukan hak nak jugak yang hak pulak kena mintak mintak..teruskan berjuang Yb untuk royalti kelantan yang terang2 hak

Kuda Perang said...

Minyak Kelantan Perjuangan Rakyat!!
Teruskan perjuangan rakyat YB.

aliashraf said...

takbir!!!