Sunday, July 15, 2007

CTOS: KAJIAN, KAJIAN, KAJIAN....

Selepas kajian oleh Jabatan perdana Menteri seperti yang diumumkan oleh Rais Jun 2003 atau empat tahun yang lalu, sekali lagi CTOS akan menjadi bahan kajian sebelum keputusan terhadapnya diambil oleh Kerajaan.

Kali ini, mengikut TPM melalui laporan Bernama tengahhari ini (15 Julai 2007) akan dilakukan oleh Kementerian Kewangan pula.

CTOS memang hebat. Dua kajian perlu dibuat. Entah berapa tahun pula kajian ini boleh selesai.

Ia juga memberi makna bahawa gendang serangan yang dipalu ke atas CTOS dalam dua bulan ini, baik oleh pemimpin kecil atau besar, dibuat tanpa kajian?! Malang.

Memang satu drama hebat.

CTOS' Future Depends On Finance Ministry Study, Says Najib


KUALA LUMPUR, July 15 (Bernama) -- The Ministry of Finance is studying whether the Credit Tip Off Services (CTOS) should be allowed to continue or scrapped, said Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

"The Finance Ministry is studying whether it is appropriate to continue the service from the aspect of basic principles. This is because it touched on civil liberties and whether CTOS can divulge personal information to a third party without getting consent from the person.

1 comment:

Anonymous said...

Saya tidak bermaksud mengulas isu yang dibincangkan. Tetapi ingin memberi maklumat berkaitan tindakan pihak pengurusan Bank Simpanan Nasional; sebuah agensi Kementerian Kewangan Malaysia yang sedang menjalankan operasi bagi mencari jalan untuk menyingkirkan kakitangan yang berusia melebihi 40 tahun. Penyingkiran bakal dibuat tanpa sebarang tawaran berbentuk ganjaran seperti VSS yang pernah dilakukan oleh Pos Malaysia Berhad, Syarikakt Telekom, Bernas dll. Untuk maklumat lanjut bolehlah didapati daripada Presiden Kesatuan Kakitangan Bank Simpanan Nasional, melalui Presiden (Tel: 0122455259) atau Setiausaha (Tel: 0132386476)