Wednesday, November 17, 2010

Everything Great Starts From World Expo

Exposition – atau Expo – mampu membawa perubahan ekonomi dan peradaban, jika diatur secara tepat.

Everything great starts from World Expo”, kata Song Chao, Editor-in-Chief buku The World Exposition Reader.

Pada Abad Ke Lima, Parsi atau Iran menganjurkan Expo di luar dari bentuk pesta atau fair biasa. Ia satu kemajuan mendahului zaman, diukur dari kaca mata zaman.

Sejak Abad ke Lima Belas, Negara-negara Eropah mula menganjurkan Expo masing-masing untuk menarik pelancong dan memperkenalkan produk-produk baru mereka. Ia serentak dengan era perluasan jajahan dan perdagangan mereka ke Timur Jauh.

Raja Louis XI menganjurkan French Industry Exposition di London pada Abad Ke Lima Belas. Ia dianggap prototype Expo Dunia moden pada hari ini.

Pada 1756, The Royal Academy of Arts menganjurkan The British Industrial Expo untuk memperkenalkan peralatan dan ciptaan baru yang canggih.

Sejak itu, Negara Eropah bergilir ganti menganjurkan Expo masing-masing dengan pelbagai tujuan. Ia sebahagian dari pergerakan kmajuan bagi tiap-tiap Negara penganjur dan juga dunia.

Pada 1849, Prince Albert dari Britain menganjurkan Ekspo Antarabangsa untuk mempamirkan kemajuan peradaban manusia dan pembangunan mereka. Bagi dua tahun berikutnya, persiapan berjalan rancak untuk penganjuran Work of Industry of All Nations, yang berlangsung pada tahun 1851 dengan 14,000 peserta dari 25 negara dan 15 jajahan British. Lebih dari satu juta item dipamirkan.

Antara yang paling penting dan mutakhir yang diperkenalkan pada Expo itu ialah teknologi enjin wap.

Sejak itu, dunia mengasaskan apa yang kini di panggil World Expo dan ia adakan di Negara yang berbeza secara bergilir.

Melalui Cheng Ho Expo, nama Kelantan kini sekurang-kurangnya dikenali oleh 200 juta penduduk Cina menerusi laporan pelbagai laman web lewat search engine Cina sendiri – Baidu.com.

Wilayah-wilayah di Cina yang dulunya tidak mengenali Kelantan kini, telah mempunyai pelbagai bentuk hubungan rasmi dan tidak rasmi.

Masyarakat Islam di Cina seakan dikejutkan untuk bekerjasama sebagai satu keluarga dengan rakyat Kelantan. Mereka datang dari lebih dari sepuluh wilayah berbeza di Cina ke Kelantan – sebuah negeri yang dulunya tidak pernah mereka kenali.

Untuk sampai ke Kota Bharu, tetamu ini perlu terlebih dahulu mendarat di Kuala Lumpur, pada hal jarak Kelantan dengan mana-mana wilayah Cina adalah lebih hampir. Sekalipun terpaksa melalui perjalanan yang lebih jauh untuk tiba ke destinasi yang sebenarnya lebih hampir dari segi ukuran jarak, tibanya tetamu-tetamu ini adalah petanda yang sangat menggalakkan.

Persahabatan ini, boleh berkembang mengambil bentuk yang konkrit dan bermakna bagi Negeri Cik Siti Wan Kembang untuk sekurang-kurangnya dua dekad akan datang.

No comments: