Wednesday, November 17, 2010

Cheng Ho: Giving and Sharing kemakmuran

Petang ini, sewaktu meninjau persiapan di tapak Cheng Ho Expo(CHE), hati saya merasa sangat bersyukur.

Gerai-gerai utama di dalam China Pavillion rancak disiapkan. Dekorasi ala China Pavillion di Shanghai World Expo begitu menarik sekali. Begitu banyak booth dari China mengisi China Pavillion ini sebenarnya di luar jangkaan saya sama sekali.

Dr. Tan Ta Sen, seorang pakar sejarah Cheng Ho sendiri turut bermandi peluh menyiapkan susunan artifak dan bahan pameran di Dewan Pameran Kelantan Trade Center. Saya sangat berbesar hati.

Akhirnya, impian melihat hubungan dagang dan persahabatan Kelantan – China sudah di ambang kenyataan.

Islam menyebutnya ‘silatur rahiim’ atau friendship atau persahabatan.

Silatur Rahiim’ tidak terbina kecuali kita saling berhubungan.

Lebih banyak lembaran khazanah Benua China di buka, semakin terasa benarnya kata-kata ‘tuntutlah ilmu sekalipun sampai ke Benua China.’

Hari ini, rakyat Kelantan berpeluang berguru dengan Negara China yang sudi bertamu di Kelantan beramai-ramai. Pedagang mereka, ahli budaya, imam, pemimpin masyarakat, pemimpin kerajaan, ilmuwan, penghibur – Muslim dan bukan Muslim.

Bukan mudah mengumpulkan mereka. Imam berjanggut panjang dari Ganzu, ahli akrobatik ternama dunia dari Xinjiang, peniaga dari Ningxia, pelombong dari Yunnan, teknologi terkini termasuk rumah kos paling rendah dari utara China yang terkenal dengan suhu sejuknya- Harbin, atau rakan dan kenalan Kelantan dari Taiwan, Kazakhstan, Krygstan dan tiga belas wilayah China.

Terakhir, petang ini, Timbalan Pengerusi New Hope Group(NHG) dan empat Ahli Lembaga Pengarahnya mengesahkan untuk datang. NHG bukan sembarang syarikat. Nilai jualan tahunan NHG ialah USD $6.5 billion. Pekerjanya mencecah 60,000 orang. Ia adalah pemilik terbesar Minsheng Bank di China.

Tentulah ada sesuatu yang istimewa dengan Kelantan sehingga mereka sudi berkunjung. Selain itu, Dantong Group yang dimiliki oleh orang Islam China dari Kunming juga tidak kurang besar, bukan sahaja akan ikut serta dalam CHE malah bersetuju membantu Kelantan merencanakan ekonominya untuk tahun-tahun akan datang.

Besarnya nilai persahabatan – jarak menjadi dekat dan rasa terpisah oleh hambatan apa sahaja kini mula dirungkai.

Jika Kelantan dapat meletakkan asas perhubungan yang tepat, ia akan beroleh manafaat yang besar dari China. Apa sahaja, bukan sahaja perdagangan, ekonomi atau pelancongan dan perniagaan, bahkan pendidikan, pertukaran budaya, perubatan, kerjasama pengeluaran halal dan pelancongan Islam.

Lebih dari itu, anjakan paradigma tentang Islam itu sendiri.

Mungkin itu falsafah yang didokong oleh Cheng Ho dalam melaksanakan misinya. Berhikmah. Memberi dan berkongsi - seperti ditulis oleh Prof Hum dari National University of Singapore - dengan tajuk Cheng Ho Art Of Collaboration, satu dari kertas yang diedarkan dalam Seminar Cheng Ho dan Islam di Asia Tenggara, 20 November ini di Balai Islam Lundang.

Korban yang dilaksanakan oleh ummat Islam hari ini - di hari Idul Adha - antara lain - ialah untuk berkongsi sesuatu yang kita miliki dengan orang lain. Baik fakir dan miskin, mahupun ummat manusia seluruhnya.

No comments: