Thursday, June 24, 2010

Felda: Susut 2.7 B atau 8 B?!

Berapa sebenarnya rezab tunai Felda susut? 2.7 billion atau 8 billion?

Teliti kenyataan Ahmad Maslan di lobi Parlimen;

Speaking to reporters at the Parliament lobby later, Ahmad explained that Felda's cash reserve was at RM4.08 billion in 2004 but dropped to RM1.35 billion in 2009 - a plunge of RM2.73 billion over a five-year period.

He said that the difference was used for welfare purposes - RM2 billion for replanting crops, RM603 million for interest-free housing loans, RM253 million for the Sabah poverty eradication fund and RM662 million for the new Felda headquarters.


a. Baki pada akhir 2009 - RM 1.35 billion.
b. Baki pada akhir 2004 - RM 4.08 billion.

Antara tempoh 2004 sehingga 2009, adakah Felda tidak menerima apa-apa pembayaran? Semua ladang Felda tak ada hasil dalam tempoh lima tahun itu? Satu sen pun tak masuk?

Kenyataan Ahmad Maslan di atas seakan antara 2005 hingga 2009, Felda langsung tidak menerima sebarang wang dan wang berbaki hanya apa yang dibelanjakan dari rezab terkumpul sehingga 2004 tadi.

Mustahil!!

Maklumat tepat yang saya perolehi, antara tempoh 2005 hingga 2009, Felda menerima pendapatan tunai sejumlah RM 5.2 billion lagi!

Penerimaan tunai Felda adalah seperti berikut;

a. 2005 - RM 682 juta
b. 2006 - RM 697 juta
c. 2007 - RM 1.270 billion
d. 2008 - RM 1.70 billion.
e. 2009 - RM 830 juta

Jumlahnya menghampiri RM 5.2 billlion!

Jumlah ini perlu dicampur dengan baki 2004. Bila dicampur dengan baki 2004, jumlahnya ialah RM 9.28 billion!

Baki 2004 - 4.08 billion
Masuk 2005 - 2009 - 5.2 billion
Jumlah - 9.28 billion

Baki sehingga 2009 seperti kenyataan Ahmad Maslan hanya RM 1.35 billion.

Ini bermakna wang yang susut lebih dari RM 2.78 billion kerana jumlah semua rezab tunai Felda bersekali dengan baki 2004 ialah RM 9.28 billion ditolak dengan baki yang tinggal sehingga 2009 ialah RM 1.35 billion (RM 9.28 b tolak RM 1.35 b = RM 7.9 menjadikan jumlah sebenar yang telah susut dalam tempoh lima tahun ini ialah menghampiri RM 8 billion!

Mengenai perbelanjaan pula, perhatikan semula kenyataan Ahmad Maslan di atas. Senarai perbelanjaan sehingga wang itu susut adalah seperti berikut;

RM2 billion for replanting crops, RM603 million for interest-free housing loans, RM253 million for the Sabah poverty eradication fund and RM662 million for the new Felda headquarters.


a. RM 2 Billion untuk tanam semula
b. RM 603 juta untuk pinjaman perumahan tanpa faedah
c. RM 253 juta untuk program kemiskinan di Sabah
d. RM 662 juta untuk menara baru ibu pejabat Felda

Pertama : Menara Felda masih dalam pembinaan. Kenapakah bayaran penuh telah dibuat? Mustahil! Kalau masih berlaku, ia satu perkara yang sangat pelik.

Kedua : RM 2 billion untuk Tanam Semula.

Kenapa guna rezab tunai Felda?

Bukankah Felda mempunyai Tabung Tanam Semula? Bukankah Felda telah mengutip sebanyak RM 4 sebulan seekar dari kesemua 112,000 penerokanya untuk lima tahun? Tabung itu sudah mencecah hampir satu billion dan tanam semula tidak pernah menggunakan rezab tunai Felda.

Adakah kedua-dua kenyataan ini benar? Atau kedua-duanya salah?

Kedua kenyataan ini tidak benar adalah lebih menasabah.

Bermakna, Felda gagal menjelaskan ke mana wang tersebut telah lesap dan Felda juga gagal menjelaskan angka sebenar wang rakyat yang di jaga oleh Felda susut.

Jumlah yang tidak kecil. Semua perolehan ini adalah dari ladang-ladang getah dan sawit, samada mempunyai peneroka seluas 1.2 juta ekar di seluruh negara mahu pun tanpa peneroka sejumlah 800,000 ekar.

Jika keuntungan sebesar itu disumbangkan oleh ladang-ladang di Malaysia, apa jaminan pelaburan Felda di luar negara boleh menyaingi apa yang disumbangkan dalam negara?

Bila Datuk Najib memperkenalkan konsep Felda patut mengembangkan sayapnya menjadi pemain global, apa jaminan pengembangan itu akan menyihatkan Felda dan bukan untuk mencabut bulu-bulunya sehingga nanti menjadi burung tanpa bulu?

Setelah Felda melabur di Amerika dan Kanada dalam Twin River Tech masing-masing sebanyak RM 300 juta dan RM 500 juta, berapakah jumlah keuntungan yang telah dihasilkan?

Secanggih mana teknologi pemprosesan biji bunga matahari dan soya yang ada di kilang ini sehingga pelaburan Felda sedemikian besar?

Dengan RM 300 juta yang dibelanjakan dan pegangan 85% dalam TRT itu, mampukah Felda mengawal pengurusannya atau kita sekadar melihat dari jauh sebelum apa-apa terjadi terhadap wang kita sejumlah RM 800 juta itu tadi?

Jangan jadi seperti kita membeli syarikat motor oleh Proton dulu yang berakhir dengan dijual hanya satu euro!

Tidak semestinya bila Felda mempunyai kilang penapis sawit di sini, pengurusan penapisan bunga matahari nun jauh di Kanada juga kita boleh kuasai. Itu pun sebahagian kilang penapis Felda telah pun dijual kepada syarikat dari India untuk membolehkan Felda melabur tak kurang dari RM 688 juta pula dalam penternakan lembu untuk menghasilkan susu dan daging!

Apa istimewanya syarikat pembekal daging lembu (sebenarnya kerbau?) dari India itu tidak kita ketahui, sehingga selain dapat membeli kilang penapis, dapat pula menikmati diskaun belian minyak sawit mentah sebanyak USD20 per metrik tan sedangkan anak syarikat FELDA sendiri - Felda Vegetable Oil Product cuma diberi subsidi sebanyak RM20 per metrik tan.

Misteri! Lubang besar Felda?

Bagaimana kita rakyat biasa boleh membongkar misteri ini?

2 comments:

casper c said...

Dalam bisik-bisik, soal 'leweng' dlm FELDA telah lama diketahui tetapi apabila terbongkar masalah ini secara terbuka, angka ratus juta yg 'hilang' adalah amat memeranjatkan.

Terus terang inilah angkara "Melayu makan Melayu" tetapi ramai diantara masyarakat Melayu masih tiada *bantahan, tiada persoalan malah berdiam dan tidak peka nasib malang yg ditimpa peneroka FELDA.

*For your effort Husam, you get a small token of approval in my books though I wish a stronger collective reprimand/reaction from within the Malay community be voice.

FELDA hanya satu contoh penyelewengan gergasi, belum lagi terbongkar penyata akaun Khazanah dan PNB. Kalau dapat dipantau, soal 'leweng' dalam dua gergasi GLC ini mungkin setanding dgn jumlah Bernie Madoff berjaya seludup sebelum tertangkap.

Tambah satu lagi, apakah yg sedang berlaku di Petronas, memandangkan juak-juak UMNO bersama executive Melayu sedang merancang gerak-geri sekiranya kerajaan UMNO/BN tumbang kelak ? Bagi saya, 'penyerahan' dua blok minyak/gas asli ke tangan Brunei(Sultan Brunei menjadi 'proksi') bukan secara tidak sengaja malah satu-satu unsur khianat UMNO yg dirancang utk masa depan, percayalah.

Anyways, my regards to you and all out there.

Anonymous said...

kumpulan felda sebuah entiti perniagaan. beli jer profil syarikat di ssm. leh jer tengok audited account/annual report diaorang.

daripada cara komen tentang kiraan aset dan liabiliti felda, hanya orang yang tak tau baca dan tafsir financial statements jer kira cenggitu.

mana nilai pemberian biasiswa oleh felda setiap tahun? mana perbelanjaan percukaian felda setiap tahun? mana perbelanjaan operasi felda setiap tahun? mana nilai penuh capex felda? mana perbelanjaan auditing felda? mana nilai-nilai sumbangan/sedekah oleh felda? mana nilai pembayaran dividen oleh felda? kenapa semua tu tak diambilkira?

kalau betul baca financial statements, takkan semudah itu kiraan yang dibuat. baki rizab tunai tahun terdahulu ditambah dengan tambah perolehan (revenue) sebanyak sekitar rm 5 billion? sengal. perolehan (revenue) kumpulan felda setahun jauh lebih besar daripada nilai tersebut.

adakah perbelanjaan mengurus dan capex felda hanya merangkumi empat perkara yang berjumlah sekitar rm2 billion seperti yang dikomen? mana pembayaran gaji, bonus dan elaun? mana perbelanjaan kesihatan kakitangan? mana perbelanjaan elaun dan bonus para pengarah?

kalau tak baca annual reports dan bagi figures cenggitu jer, memangler nampak macam hilang. kalau betul semua tu ada dalam audited accounts/financial statements, bukankah tuduhan tu dah jadi fitnah?