Tuesday, September 11, 2007

Putra Jaya saksikan himpunan besar - aman tanpa gangguan polis

Lihat himpunan aman masyarakat India di Putra Jaya semalam, 11 September.

Masyarakat India cipta sejarah berhimpun besar-besaran di depan Pejabat Perdana Menteri. Aman bila polis tak mengganggu.

Feel Good Factor Pak Lah belum menjadi. Masyarakat India inginkan pembelaan.
4 comments:

sazwan said...

umno hanya berani dengan orang melayu sahaja sebab melayu bodoh

Anonymous said...

salam datuk,

sy tertarik dgn satu perbandingan tindakan dan pendekatan yg datuk buat ke atas dua peristiwa ini.
Sesungguhnya perkara ini amat ketara terjadi kepada kaum melayu di tanah air sendiri.
Sayangnya org melayu yg tetap mengharapkan parti UMNO sbg payung mereka. Lebih sayang sekali dlm keadaan sekarang setelah org melayu dianiaya tanpa pembelaan, kalu dibela pun wajib bersengkongkol terikat dgn ikatan parti pemerintah kalau tidak zeroo.
Iaitu pAS yg masih tak nampak mcmana utk meyakinkan org melayu bahawa mereka adalah parti yg boleh/mampu membantu orang melayu dari segi arah perjuangan, mampu menyedarkan melayu akan nasib mereka ditanah air mereka.

Pas masih terikat dgn corak Hassan AlBanna dlm perjuangannya. Kenapa tidak cuba melihat keadaan sekarang semakin global manusia sebenarnya semakin cenderung melihat kpd situasi yg seputar diri masing2. Sbg cth mudah ialah sekiranya dunia semakin global kenapa penerbitan berbentuk daerah bg tatapan umum semakin diminati oleh masyarakat setempat.
Ini menunjukkan pas mesti menghibrid corak Pas semasa Datuk Asri dahulu dgn perjuangan Ikhwan Muslimin. Jgn takut dgn perkataan assobiyyah sbb melayu kita adalah Islam. Kalu Pas masih tak mau ambil pendekatan ini Pas tetap rugi, kerana Parti yg sudah tak mampu menolong org melayu lagi spt UMNO tak mampu ditolak kerana gagasan Pas spt double std. Sekejap dgn bukan Islam bercakap lain dgn org melayu isu yg dibawa juga lain. Ini menyebabkan org melayu tidak merasa Pas dekat dihati mereka. Lagi pun dgn pendekatan ini Pas sekurang-kurangnya mampu memberi cahay kpd melayu dan menolong memberi kesedaran kpd semua melayu akan kepentingan mereka.

Anonymous said...

salam kenal

Wan Muhammad said...

Salam my favourite Datuk,

Umno BN hanya phobia pada perhimpunan rakyat yang dianggotai oleh golongan-golongan yang memperjuangkan Islam saja. Iaitu perhimpunan rakyat yang terdapat di dalamnya laungan kalimah-kalimah membesarkan Allah, membawa sepanduk-sepanduk berwarna hijau dan para pesertanya berkopiah putih atau berserban.

Sebab dia orang tahu dengan berjayanya perhimpunan-perhimpunan rakyat yang sebegini ianya akan berjaya mengubahkan sesuatu. Malah kerajaan pun boleh tumbang.